Skip to main content

Breakdownservice

Forstå dækmærkningen på dine nye dæk

Dæk er designet med forskellige egenskaber, og det er derfor vigtigt at du vælger et dæk, der passer præcis til dit kørselsbehov. Dækmærkningen hjælper dig med at forstå hvad dækket kan indenfor tre kategorier: Rullemodstand, vejgreb og støj

Hvad er dækmærkning?

Dækmærkningen fungerer som en guide til at aflæse hvordan dækket præsterer. Det fortæller dig om bilens evner indenfor disse tre kategorier:

  • Rullemodstand
  • Vejgreb
  • Støjniveau

Derfor, ved at forstå dækmærkningen, kan du tage et mere kvalificeret valg når du skal købe dine nye dæk. Når du har forstået dækmærkningen, er det eneste du ellers skal forholde dig til, hvilket dæk der passer bedst til dine kørevaner. Dine dæk er din eneste kontakt med vejen, og det er derfor vigtigt at du tager et velovervejet valg, når du køber nye dæk!

Med det rigtige dæk kommer der mange fordele:

  • Forbedret brændstoføkonomi
  • Mere miljøvenlig kørsel
  • Høj sikkerhed
  • God kørselskomfort

Sådan aflæser du dækmærkningen

Rullemodstand
Denne kategori viser dækkets brændstofeffektivitet og Co2-udledning. Omkring 20 % af din bils brændstofforbrug bliver brugt på at holde dækkene rullende. Ved at vælge dæk med lav rullemodstand, kan du reducere dit brændstofforbrug. Klasserne er inddelt i kategorierne A til E – mindst til størst rullemodstand. Ved at forholde dig til denne kategori, er der meget at spare – både på bankkontoen og samvittighedskontoen.

Vejgreb
Denne kategori viser dækkets evne til at gribe fat i vejen og lave opbremsninger i vådt føre. Dækkets vejgreb er afgørende for bremselængden og spiller derfor en stor rolle for din sikkerhed på vejene. Igen er klasserne inddelt i kategorierne A til E – Kort til lang bremselængde. Kører du ofte i vådt føre, er vejgrebet vigtigt at forholde sig til.

Støjniveau 
Sidst, men ikke mindst, fortæller denne kategori om dækkets udvendige rullestøj i kategorierne A til C – mindst til mest støj. Dækstøj er afgørende for både din egen og dine omgivelsers kørselskomfort. Støjen bliver målt i decibel (dB) – desto højere decibel, desto mere støj.

 

Dækmærkningen ser således ud:

Se vores udvalg af dæk her